Мережева зустріч робочих груп з громадської безпеки та соціальної згуртованості

Мережева зустріч РГГБ у Кирилівці
Мережева зустріч РГГБ у Кирилівці

У Кирилівці, Запорізька область, з 28 по 30 липня проходила мережева зустріч Програми ООН із відновлення та розбудови миру за напрямом "Громадська безпека та соціальна згуртованість", в якій взяли участь представники з Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської та Житомирської областей.

Підчас зустрічі обговорювалися локальні практики та підсумки діяльності Мережі робочих груп із громадської безпеки (РГГБ) у 2021 році, а також напрацьовувалися стратегічні цілі та перспективи на друге півріччя 2021 року.


Телеміст з РГГБ Луганської і Донецької областей
Телеміст з РГГБ Луганської і Донецької областей

Близько 70 учасників та учасниць партнерських громад із Запорізької, Донецької, Луганської та Житомирської областей представляли результати роботи РГГБ протягом останніх декількох років щодо втілених проєктів та ініціатив, які реалізовувалися за підтримки ПРООН.

Заступник селищного голови з виконавчої роботи Чаплинської ТГ Олександр Шульга, який також відвідав Мережеву зустріч, ділиться думками: "Дуже класна зустріч! А саме головне, велика кількість ІДЕЙ! Тепер є над чим, і головне для чого працювати!"

Ігор Кривоногов, секретар Новотроїцької селищної ради
Ігор Кривоногов, секретар Новотроїцької селищної ради

У Херсонській області діяльність РГГБ тільки розпочалася, тому почутий досвід роботи сусідніх областей у цьому напрямку вкрай важливий для побудови ефективної роботи робочих груп у Новотроїцькій, Присиваській, Генічеській та Чаплинській громадах.

"Під час участі я, як представник Новотроїцької СТГ, був вражений напрацюваннями та здобутками наших «старших» сусідів і отримав неабияке натхнення на подальшу участь у проєкті! - ділиться своїми емоціями Ігор Кривоногов, секретар Новотроїцької селищної ради.

Юлія Парицька, членкиня РГГБ у Генічеській громаді
Юлія Парицька, членкиня РГГБ у Генічеській громаді

Донецька, Луганська та Житомирська області були підключені в режимі онлайну, а Запорізька і Херсонська області разом працювали у Кирилівці над формуванням підходів для посилення ефективності та життєстійкості діяльності робочих груп у громадах.

"Мережева зустріч програми ООН, особисто для мене - це поштовх, на щось нове та перспективне для своєї громади. Це нереальний заряд енергії від кожного учасника та колосальний заряд натхнення. Історії інших громад, знайомлення з учасниками офлайн - це досвід, який хочеться переймати та є чому вчитися, - розповідає Юлія Парицька, членкиня РГГБ у Генічеській громаді.

Юрій Антощук, координатор мережі РГГБ у Херсонській області
Юрій Антощук, координатор мережі РГГБ у Херсонській області

У Херсонській області РГГБ почал формуватися приблизно 4 місяці назад у 4 громадах: Новотроїцькій, Присиваській, Генічеській та Чаплинській ТГ в рамках проєкту "Узбережжя Азовського моря: громадська безпека та соціальна згуртованість в умовах змін", який реалізовує Фонд "Об'єднання" в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу (ЄС).

За 4 місяці ми провели 4 презентації програми, тренінг із започаткування роботи РГГБСЗ, у ТГ були створені розпорядженнями міських, селищних голів та запрацювали робочі групи, в деяких вже пройшло по 3 засідання, для членів РГ провели тренінг з проєктного дизайну, тренінг з інформаційного супроводу, з профілювання громад, 4 тренінги по работі зі стейкхолдерами, в усіх громадах повним ходом відбуваються дослідження громадської думки по напрямку ГБСЗ, фокус-групи і формується профіль, вже всі громади готують свої грантові проєкти, а у Новотроїцькій ТГ вже ПРООН підтримало створення молодіжного хабу, - повідомляє Юрій Антощук, координатор мережі РГГБ у Херсонській області і координатор проєкту.

Надія Ющук, керуюча справами виконавчого комітету Присиваської ТГ
Надія Ющук, керуюча справами виконавчого комітету Присиваської ТГ (друга зліва)

Під час Мережевої зустрічі у Кирилівці було оголошено про створення Асоціації членів робочих груп з громадської безпеки та соціальної згуртованості, як ефективного механізму розробки та запровадження програм громадської безпеки не тільки у локальних громадах, але й на національному рівні.

Мережева зустріч Програми ООН є одним із механізмів вибудовування взаємин між регіонами. Була унікальна можливість обговорити різні теми, поділитися досвідом в атмосфері порозумінням і поваги. - ділиться враженнями Надія Ющук, керуюча справами виконавчого комітету Присиваської ТГ. - Ця зустріч допомогла усвідомити значущість і зрозуміти можливість впливу на життя своїх громад.