20 проєктів соціальної дії з 5 ТГ України отримають фінансування на майже мільйон гривень

Переможці конкурсу грантів - Фонд "Об'єднання"

Фонд «Об’єднання» оголосив переможців конкурсу грантів в рамках Програми розвитку локальних ініціатив 2021, яка реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у партнерстві з територіальними громадами.

Цього літа у 5 громадах Одеської, Миколаївської, Кіровоградської, Херсонської, Запорізької областей проводилися дослідження громадської думки щодо наявних проблем та перспектив розвитку територіальних громад. На основі результатів досліджень, були сформовані пріоритетні напрямки, та оголошені конкурси проєктів соціальної дії серед місцевих жителів.

На конкурс було подано 43 проєкти з Арцизької, Великолепетиської, Знам’янської, Кам’яномостівської, Розівської територіальних громад.

Члени конкурсної комісії оцінювали проєкти за наступними критеріями: чіткість визначення мети, результатів та стратегії; відповідність пріоритетам та критеріям конкурсу; обґрунтованість бюджету; вплив; сталість проекту; залучена аудиторія.

За результатами голосування, було схвалено підтримати по 4 проєкти в кожній громаді на загальну суму 947313 гривень.

Важливо зауважити, що в кожній громаді проєкти підтримуються співфінансуванням: половину коштів на проєкти виділяють територіальні громади з місцевих бюджетів, і половину надає Фонд “Об’єднання” за підтримки МЗС Чеської Республіки. Крім того, кожен із підтриманих проєктів ще додатково залучає ресурси та фінансування ініціатив від локальних партнерів. Загальна сума додатково залучених ресурсів команд проєктів-переможців складає 262 123 грн. 

Таким чином, сума 20 проєктів, які будуть реалізовані вже незабаром у 5 громадах складає більше 1,2 млн грн.

З проєктами можна ознайомитись нижче.

Арцизька громада


Дітям – нове середовище: Даний проект буде реалізовано в Закладі дошкільної освіти (ясла-садок) №5 «Росинка» Арцизької міської ради. Він передбачає оновлення матеріальної бази дошкільного закладу, модернізацію спортивно-ігрових осередків відповідно до сучасних освітніх вимог, які сприяли б активізації рухової діяльності дітей. При реалізації даного проекту планується закупити ігрові комплекси, власними силами виготовити додаткове ігрове обладнання, зробити демонтаж застарілого інвентарю і монтаж нових осередків.

Життя без сміття: Сортування сухого побутового сміття в закладах загальної середньої освіти міста Арциз. Домінуюча діяльність має природоохоронний характер та практичний напрямок.

Краса та спорт йдуть по життю поруч: Розфарбовування огорожі залізобетонних плит (загальна площа 576 м2) та стовпчиків (загальна площа 32 м2) спортивного комплексу опорного закладу з метою створення естетично привабливої, яскравої зони для занять спортом та відпочинку.

Мобільна дискотека: Проведення виїзних тематичних дискотек для молоді сіл Арцизької громади, організація повноцінного дозвілля та відпочинку молоді.

Великолепетиська громада


«Відроджуємо гончарство нашого краю»: Проект реалізуватиметься на базі гуртків художньої кераміки та гончарства КЗ «Великолепетиський центр дитячої та юнацької творчості». Дітей навчатимуть знанням технологій гончарного мистецтва. Створення унікального освітнього простору на базі закладу, участь у масових заходах та фестивалях різного рівня.

Мистецький майданчик (облаштування вільного простору для роботи виставкової зали): Створення виставкової зали на базі комунального закладу «Великолепетиський центральний Будинок культури» Великолепетиської селищної ради для публічної демонстрації робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. Відкриття мистецького майданчику стане платформою для культурно-естетичного розвитку підростаючого покоління та жителів громади загалом.

Облаштування дитячого майданчика «Місце щасливих дітей» дитячого садка «Берізка» Великолепетиської селищної ради: Передбачено створення комплексу дитячого ігрового майданчика «Місце щасливих дітей» на території дитячого садка «Берізка» Великолепетиської селищної ради, для здорового та активного дозвілля дітей дошкільного віку на свіжому повітрі. Якісні матеріали, яскраві фарби та оригінальний дизайн ігрових елементів створять атмосферу, що спонукає дітей до активного руху та ігор.

«СМАРТ-ІНТЕРАКТИВ»: це кімната, в якій буде встановлений інтерактивний комплекс, який допоможе педагогам впроваджувати сучасні освітні технології для учасників навчально-виховного процесу в навчальний та позаурочний час та виведення рівня розвитку сільських школярів на вищий рівень.

Знам'янська громада


Велошлях: Встановлення велопарковок та лавочок для сидіння в двох локаціях на території смт. Знам’янка. Організація велопробігу до урочистого відкриття. Все це є мінімально необхідною інфраструктурою громади, яка сприяє поширенню серед населення альтернативного способу пересування та відпочинку, який до того ж є екологічно чистим.

Громадський простір «АртВулик»: Облаштування міської зони відпочинку для культурного дозвілля та регулярного проведення заходів громадськими організаціями в центральному парку на свіжому повітрі біля приміщення, де знаходяться офіси громадських організацій «АртВулик» за адресою: м. Знам’янка, вул. Михайла Грушевського, 11.

Зелена зона відпочинку «ЮБК»: Проєкт націлений на облаштування зеленої зони відпочинку для знам’янчан та жителів Знам’янської МТГ. Створення майданчика для гри в пляжний волейбол. Облаштування під’їзду для людей з інвалідністю до берегової зони водойми «Копанка».

Майданчик «Дитяча мрія»: Облаштування території та встановлення дитячого майданчика для дозвілля дітей, створення простору для розвитку громадського спілкування у віддаленому куточку старостинського округу в с. Петрове Знам’янської міської територіальної громади з урочистим відкриттям.

Кам’яномостівська громада


Вільний молодіжний простір - територія твого розвитку: Проект передбачає створення молодіжного простору в центі селища Кам’яний Міст шляхом встановлення дерев’яної альтанки зі зручними місцями для сидіння, освітленням, урнами для сміття. Зона буде забезпечена Wi-Fi сигналом, вмонтованими USB-портами для підзарядки телефонів та гаджетів і стане затишним куточком для забезпечення змістовного та якісного дозвілля молоді як в день так і в вечірній час. Вільний, сучасний , інноваційний, комунікаційний, інтерактивний, креативний простір слугуватиме майданчиком для генерування ідей, об’єднання зусиль молоді селища Кам’яний Міст для реалізації суспільно корисних ініціатив.

Мультимедійний простір «Крок до розвитку»: Проєкт передбачає створення мультимедійного простору для проведення змістовного дозвілля, кіносеансів та мультиплікацій в Кримківському будинку культури. Це дасть можливість розширити надання культурних послуг та забезпечити якісне дозвілля для мешканців і мешканок різних вікових категорій села Кримка. Простір – це не просто провести час, а змістити пріоритети людей на користь культурного відпочинку і розвитку, познайомить відвідувачів з культурою України та інших країн світу.

Дитячий майданчик «Острів дитячих мрій»: Проєктом передбачено створення дитячого ігрового майданчика в селі Кумарі для різновікової категорії дітей - від малюків 1 року до дітей 12 років. Даний проєкт має важливе значення для с. Кумарі Кам’яномостівської громади, адже відповідає потребам як підростаючого покоління, так і молодих батьків. Організація дозвілля на дитячих майданчиках - це найкращий спосіб направити невгамовну дитячу енергію в правильне русло, забезпечити оптимальне поєднання «приємного» та «корисного» та створити можливість для відпочинку та спілкування батьків.

Молодіжний простір «Місце, що об’єднує»: Влаштування максимально комфортної зони для змістовного та безпечного дозвілля молоді в денний та вечірній час біля Катеринківського сільського клубу шляхом встановлення дерев’яної альтанки, освітлення, зручних лавок та встановлення вуличного WI-FI. Створення сучасних умов для всебічного розвитку молоді та залучення їх до активного способу життя і практичної реалізації свого творчого потенціалу. Проект сприятиме підвищенню культурного та духовного рівнів мешканців громади.

Розівська громда


Молодіжний центр ініціатив «ROZквіт»: Створення простору для залучення молоді у вирішенні соціально важливих питань, можливість для самореалізації через втілення власних ідей і проєктів та сприяння реалізації творчого потенціалу молоді.

Зелений клас (Від екології душі - до екології суспільства): На території закладу є місце, затінене з одного боку деревами, тому чудово підійде для облаштування зеленого класу. Проєктом передбачено встановлення та облаштування простору обсадження території зеленою огорожею та висадження квітів. У зеленому класі буде встановлено дошку, комплекти парт зі стільчиками для організації комфортної зони відпочинку та навчання, що сприятиме мотивації, розвитку критичного мислення, розвитку фантазії, більш емоційному мовленню(що особливо актуально у час гаджетів), покращенню здоров’я учнів та вчителів, позитивному ставленню до освітнього процесу. Створення зеленого класу на свіжому повітрі дозволить покращити якість навчання, стан здоров'я усіх учасників освітнього процесу. Цей сучасний еко-простір дасть можливість проведення не тільки навчальних занять, а ще бібліотечних годин, досліджень, семінарів, зборів, тренінгів.

«Парк відпочинку»: Створення зони відпочинку для дітей та дорослих, комунікації населення, проведення культурних та масових заходів на занедбаній, зарослій чагарниками та травою території колишнього дитячого садочка в с.Новомлинівка Розівської ТГ. Першочергово, в межах Проекту, буде облаштовано територію лавочками та дитячим майданчиком.

Creative Hubs Eco-Touch (з укр. «Екологічний дотик») – клас під відкритим небом: Облаштування безпечного інноваційного освітнього простору на свіжому повітрі у вигляді альтанки з деревини. В середині альтанки буде розміщено комфортні лави та стіл для того, щоб було зручно навчати та навчатися. Також, буде створено поряд зелену зону з природних рослин, дерев, квітів, кущів, тощо. Таким чином, «єднання з природою» буде знімати дратівливість та стреси, стимулювати прилив сил, покращувати як емоційний, так й фізичний стан дітей.


Всі проекти повинні бути реалізовані до середини жовтня 2021, вони короткострокові в реалізації але мають довгостроковий вплив на громади. Кожен проект буде реалізовано в поєднанні зусиль громадськості та влади – це головна ціль проекту адже вагомі перетворення в громадах реалізуються лише у співпраці громадян, громадських організацій та влади.