Як партнерство працює - від ідеї до результатів


У жовтні закінчилась Програма розвитку локальних ініціатив 2021, яку реалізовував Фонд "Об'єднання" за підтримки МЗС Чеської Республіки в Україні у 5 територіальних громад півдня України. 

Представники органів влади 5 територіальних громад і менеджери проєктів соціальної дії, які приймали участь у Програмі презентували свої досягнення та успіхи на заключній конфекренції "Як партнерство працює - від ідеї до результатів".

Під час конференції були представлені результати реалізації проєктів соціальної дії у 5 громадах, опрацьовані підходи співпраці, складнощі та перспективи розширення Програми розвитку локальних ініціатив в окремих воркшопах з представниками влади і громади, а також організовані зустрічі з представниками влади і громади Музиківської і Виноградівської ТГ Херсонської області, які ділилися своїм досвідом залучення ресурсів та позабюджетних коштів у громади.


Наводимо перелік реалізованих проєктів у громадах, та їхні результати.

Розівська громада



Молодіжний центр ініціатив «ROZквіт». Після проведення онлайн опитування серед молоді Розівської громади, де значною кількістю опитуваних (68,2%) було визначено необхідність створення молодіжного центру, на базі місцевого комунального закладу, був створений молодіжний центр ініціатив «ROZквіт» - простір для інтелектуального розвитку, і реалізації творчого потенціалу молоді Розівської ТГ. Облаштований простір надалі буде використовуватися для відпочинку, проведення заходів в різних напрямках та можливість креативного всебічного розвитку особистості (майстер-класи, тренінги, вечори відпочинку). У просторі також будуть організовуватися тематичні заходіи із залученням різних категорій населення (інклюзія, дошкільнята, люди похилого віку, учасники АТО/ООС та інші).  


Зелений клас (від екології душі – до екології суспільства). На території розівської школи був створений сучасний відкритий освітній простір, мета якого зацікавлення дітей до навчання, вплив на подальшу продуктивну роботу у класі через корисне насичення киснем організму, відволікання від гаджетів, покращення самопочуття учнів та вчителів.


Парк відпочинку. В Новомлинівському старостинському окрузі була створена зелена зона відпочинку та проведення святкових заходів для дітей та дорослих сіл Новомлинівка та Новодворівка. 


Creative Hubs Eco-Touch. На базі Розівської школи №2 був створений відкритий простір під відкритим небом, неформальний екопростір для проведення уроків на свіжому повітрі, тренінгів, розробки проєктів, місце для запровадження занять літніх мовних таборів та різноманітних гуртків для учнів та вчителів. Головною метою ініціативи є сприяння розвитку нових форм освіти у громаді.

Кам'яномостівська громада



Вільний молодіжний простір - територія твого розвитку. У селищі Кам’яний Міст був створений молодіжний простір для підвищення змістовного, якісного та безпечного дозвілля молоді Кам’яномостівської ТГ. В рамказх проєкту була встановлена дерев’яна альтанка, організоване освітлення, зручні місця для сидіння, обладнані USB-портами для підзарядки телефонів та гаджетів, а також створена безкоштовна Wi-Fi зона. 


Мультимедійний простір «Крок до розвитку». На базі Кримківського будинку культури був створений мультимедійний простір для проведення змістовного дозвілля, кіносеансів та мультиплікацій для жителів села Кримка.


Дитячий майданчик «Острів дитячих мрій». Через відсутність у селі Кумарі дитячого майданчика діти під наглядом батьків щоденно граються біля свого приватного будинку, або бігають по проїжджій частині доріг і зовсім незначна кількість мешканців може собі дозволити поїхати в районний центр (на відстані 25 км.) відпочити. Тому, в рамках проєкту у центрі села був встановлений і облаштований дитячий майданчик.


Місце, що об’єднує. У селі Катеринка був створити новий молодіжний простір біля Катеринківського клубу, шляхом встановлення альтанки з освітленням, безкоштовною WI-FI  зоною, комфортними місцями для сидіння, для більш змістовного, затишного, креативного дозвілля мешканців села в вечірній час. 

Знам'янська громада



Майданчик «Дитяча мрія». В рамках проєкту відбулося облаштування території, установка дитячого майданчика у с. Петрове Знам'янської ТГ та урочисте відкриття. 


Зелена зона відпочинку ЮБК. В рамках проєкту був створений майданчик для гри в пляжний волейбол та встановлення пандусу для людей з інвалідністю на береговій зоні водойми Копанка, та облаштування зеленої зони відпочинку.


Громадський простір «АртВулик». В рамках проєкту було виділено приміщення та відбулося облаштування міської території громадського простору задля якісного та цікавого дозвілля громади, та регулярного проведення заходів громадськими організаціями в центральному парку на свіжому повітрі. В межах громадського простору на найближчі дати вже заплановано проведення виставки місцевої художниці Марії Попової; проведення соціальних уроків англійської та польської мови від «English Speaking Club»; залучення місцевих психологинь та проведення тренінгів; запуск кастом-сервісу на базі благодійного руху «ДоброДар» та пошиття шоперів з вживаних речей; гаражні розпродажі «Жінка у невеликому місті»; відкриття «BOOтіка» до Хелловіну та серія тематичних заходів для дітей та дорослих; запуск клубу «Кіноголіки»; запуск Різдвяного адвент-календаря.


Велошлях. Метою проекту є популяризація здорового способу життя шляхом створення умов для впровадження велотранспорту в повсякденне життя населення у якості альтернативи автомобільному і громадському транспорту. В рамках проєкту були встановлені велопарковки та лавочки в різних місцях населеного пункту.

Великолепетиська громада


Відроджуємо гончарство нашого краю. Метою проєкту . відродження, розвиток, популяризація традиційної гончарної майстерності, залучення дітей до культури гончарного мистецтва та народних традицій України. В рамках проєкту було придбано гончарне коло, глину, муфельну піч для виготовлення керамічних виробів та інших допоміжних засобів для гончарства. На базі Великолепетиського центру дитячої та юнацької творчості був відкритий гурток художньої кераміки, у якому вже розпочали навчання 15 дітей із громади.


Мистецький майданчик. Метою даного проекту є популяризація національної української культури, підтримка та реалізація творчих проектів майстрів народної творчості стимулювання місцевого культурного розвитку громади, залучення молодого покоління до джерел і процесу творення українського народного мистецтва, виховання національного світогляду через пізнання народного мистецтва. В рамках проєкту був створена виставкова зали – майданчику для публічної демонстрації робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Великолепетиської громади, які створюють вироби у різних його техніках і видах. Платформою для даного проекту став хол комунального закладу «Великолепетиський центральний Будинок культури».


Смарт – інтерактив. Метою проєкту є забезпечити, покращити, оновити діалог учасників навчально-виховного процесу в навчанні, вихованні, розвитку через впровадження інтерактивних технологій з допомогою інтерактивного комплекту. Як зазначають самі менеджери ініціативи, "проєкт не інноваційний, але такий потрібний для сільської громади, сільських дітей, які, не секрет, відрізняються від міських. Тому актуальність його зростає, він захоплює, пробуджує інтерес та мотивацію, навчає самостійно мислити та діяти". В рамках проєкту відбувся ремонт приміщення у закладі освіти, придбано інтерактивний комплект SMART SBX880+INV30, придбані дошки шкільні крейдяно-магнітні, шкільні меблі, веб-камери, ролети на віконні рами, анагліфні 3D окуляри. Педагогічні працівники пройшли навчання на освітянських сайтах підвищення кваліфікації на теми управління інтерактивним комплексом та запровадили уроки у закладі освіти з використанням відповідного комплексу. 


Місце щасливих дітей. Проєкт з облаштування дитячого майданчику ясла-садка «Берізка». Найважливіше в даній ініціативі те, що майданчик встановлено самими батьками вихованців.  Даний проект згуртував як батьків так і всіх працівників садочку та місцеву владу. Учасники ініціативи пишаються та тішаться спільним результатом праці.

Арцизька громада


Мобільна дискотека. Мета проєкту - організація культурного та змістовного відпочинку для молоді сіл і міста Арцизької громади, шляхом проведення виїзних тематичних дискотек. В рамках проєкту було придбане необхідне обладнання, і організовано ряд виїзних тематичних дискотек у різних населених пунктах громади, до організації яких підключалися безпосередньо молоді люди. Як зазначають самі менеджери цього проєкту, "дана ініціатива залучає молодь до активного відпочинку та популяризує здоровий спосіб життя, а також сприяє збереженню та популяризації народної музичної культури серед молоді".


Краса та спорт йдуть по життю поруч. Проєкт реалізовувався на базі Арцизького опорного закладу загальної середньої освіти №1 Арцизької міської ради з метою створення естетично привабливої, яскравої зони для занять спортом та відпочинку. В рамках проєкту була оформлена та розфарбовувана огорожа спортивного комплексу опорного закладу, яка складається із залізобетонних плит (загальна площа 576 м2) та стовпчиків (загальна площа 32 м2). Менеджери проєкту зазначають: "сьогодні в умовах реформування системи освіти, впровадження Нової української школи освітній простір для дітей не може бути сірим і буденним. Тим більше, що територія спортивного містечка є місцем відпочинку цілого житлового масиву мікрорайону м. Арциз. Саме тут щоденно відпочивають мешканці громади. Реалізація проєкту допомогла створити естетично привабливу, яскраву атмосферу для занять спортом та відпочинку, яка має сприяти змінам внутрішнього світу на краще". 


Життя без сміття. Мета проєкту - ознайомлення учнів шкіл Арцизу з проблемами, пов’язаними з побутовим сміттям, його негативним впливом на здоров’я людини; сприяння покращення екологічної ситуації у місті; забезпечення цілісності сприймання оточуючої дійсності. В рамках проєкту було встановлено у 4 закладах загальної середньої освіти міста куточків «Сортуй сміття – врятуй життя», який складається з контейнерів для паперу,  для пластику,  для скла та плакату про роздільне сортування. Також була проведена інформаційно-просвітницька кампанія серед школярів міста по темах «Як навчити дитину не смітити?», «Охорона навколишнього середовища», «Як правильно сортувати сміття?», проведена акція «Обмін макулатури – на подарунки!», а також виставка «Екологія природи починається з екології душі»


Дітям - нове середовище. Проект був реалізований в ясла-садку №5 «Росинка» Арцизької міської ради. В рамках проєкту було закуплено ігрові комплекси, власними силами виготовлені додаткові ігрові обладнання, проведений демонтаж застарілого інвентарю і організовано монтаж нових ігрових осередків на території закладу для дітей.  


Історії успішних практик, коментарі менеджерів і жителів громад можна переглянути у відзнятих відео.