Тижневий звіт за результатами аналізу російської пропаганди (17-23.12.2022)

російська пропаганда у Херсоні

Ситуація в Херсоні та на правому березі р. Дніпро в Херсонській області продовжує бути напруженою. Як зізнаються в новинах російські ЗМІ, майже кожен день відбуваються артилерійні дуелі. В місті зберігається небезпека, але влада намагається налагодити життя мирного населення. Зʼявляється світло, вода, газ, працюють медичні заклади, в місто привозять та видають гуманітарну допомогу.

Цього тижня в російських телеграм каналах велику кількість новин займає пропаганда. І ця пропаганда спрямовується на дітей, які виїхали, або яких вивезли. Все більше проводиться заходів, зустрічей за участі дітей та підлітків. Протягом попередніх тижнів евакуйовані діти проходили обовʼязковий медогляд, який проводили в різних куточках РФ, або на окупованих територіях Херсонської області – нібито для виявлення прихованих захворювань. А вже цього тижня 300 дітей з Херсонської та Запорізької областей відвідали Кремлівську ялинку. Підлітки відвідали Госдуму РФ і навіть змогли пообідати в депутатській столовій. Було створено ще одну молодіжну організацію – “Рух Перших”, спрямовану на виховання, організацію вільного часу підлітків і формування світогляду “на принципах традиційних російських духовних та моральних цілей”.

Також відбулася зустріч генічеської молоді з Міністром Освіти Кравцовим С., який закликає учнів генічеського медколеджу активно приймати участь у загальноросійських конкурсах для розкриття свого потенціалу.

Але пропаганда спрямована не тільки на молодь, а і на дорослих. В цих пабліках розповідають про історичні факти, велич Росії, та що Україна – це вигадана Росією країна, або її частина, яка не має права на самостійне та незалежне існування. І обурення росіян в тому, що Україна більше не бажає вірити в “Деда Мороза” а має свого чарівника Святого Миколая, говорить про те, що російські ЗМІ не можуть сприймати Україну, як країну з власною історією і культурою, а завжди намагаються навʼязати своє бачення, паралельно знецінюючи і висміюючи все, що їм не належить.

Сальдо В. все активніше почав зʼявлятися в інформаційному просторі російських ЗМІ. Він намагається створити відчуття, що у нього все під контролем. На його думку головна мета на 2023 - це повернення правої частини Херсонської області. Він зазначив, що особисто зустрічається з Путіним В. та обговорює майбутнє регіону. Він сміливо дискредитує українську владу, яка не може впоратися з “відібраною” частиною Херсонської області, звинувачує СБУ та ЗСУ в звірствах і переслідуваннях мирного населення за отримання російських паспортів. Хоча сам зізнається в тому, що на лівобережній частині Херсонської області ведуться активні протидиверсійні заходи, можна уявити, що на окупованій частині посилилися фільтраційні заходи українських громадян. Окупаційна влада шукає диверсантів, які взаємодіють із ЗСУ.

російська пропаганда у Херсоні