Звіт за результатами аналізу російської пропаганди за січень 2023

російська пропаганда у Херсонській області


Представляємо вашій увазі аналіз російської пропаганди за січень 2023, націлений у першу чергу на жителів Херсонської області. 

У звіті міститься аналіз 2240 публікацій у російських Телеграм-каналах, що охоплюють більше 130 тисяч читачів.

Січневі новини стають довгими та перевантажені роздумами і відкритою пропагандою, яка наголошує на величі й непереможності росії. Блогери розмірковують над вчинками російської влади, інколи відкрито її критикують. Висміювання – це один із головних інструментів російської пропаганди. 

росіян дуже бентежить новина про надання західними партнерами новітнього озброєння для України. Спершу вони звинувачують Захід та США у  розпалюванні війни, намагаються вплинути на українців. Кажуть, що українців втягують у війну між Штатами та росією, що президент України – маріонетка у руках американців або “англосаксів”. Намагаються налаштувати українців проти влади, мовляв, українська влада бреше, посилає на вірну смерть простих українців. Путін В. у своїх виступах називає українців “братським” народом, який опинився під впливом нацистів. 

Коли ці аргументи не працюють, росіяни починають використовувати залякування (словесні погрози та постійні масовані ракетні удари по критичній інфраструктурі та цивільним об’єктам), або шантаж (починають згадувати про ядерну зброю). 

Щоб заспокоїти свій народ, російські ЗМІ активно висміюють зброю, яку іноземні партнери мають передати Україні. росіяни хизуються своєю зброєю, розповідають про свої новітні розробки, починають пропонувати винагороду за майбутнє знищення НАТОвської зброї.