3 громади Херсонщини розпочали свою роботу над паланами комунікації

розробка громадами планів комунікації

Наприкінці вересня відбувся воркшоп за участі представників Станіславської, Білозерської, Чорнобаївської ТГ, на якому розроблявся план комунікації громад з мешканцями, що вимушені були виїхати.

За даними досліджень 40-50% населення хоче приймати участь у відновленні та відбудові валсних громад, проте у самих громад відсутні системні комунікації з тими, хто вимушений був покинути громади. 

Юрій Антощук голова Фонду "Об'єднання" В'ячеслав Головченко на воркшопі з комунікації

"Інформування населення через різні канали ведеться, а от комунікація, як така, відсутня. Громади мали б мати прописані комунікаційні плани, а точніше плани кризисної комунікації, і вже зараз говорити, вести діалог з тими, хто виїхав - питати їх, щоб вони хотіли бачити в своїх селах, чи є у них ідеї, ініціативи, підтримувати з ними зв'язок. - зазначає Юрій Антощук, голова Фонду "Об'єднання". - Після 1,5 років повномасштабної війни, цей зв'язок стає все слабшим, а багато хто пускає своє коріння в інших районах країни чи за межами її, і, відповідно, все більше схиляються до того, щоб там і залишитися, тобто не повертатися назад"

Необхідність підтримувати діалог з виїхавшими є вкрай важливим для подальшого їхнього залучення у процеси життя громади. 2 дні учасники обговорювали методи комунікації, канали, месиджі, цільову аудиторію та прописували плани, які в подальшому необхідно буде впроваджувати у життя.

воркшоп з комунікації

За умови кадрового голоду та певної хаотичності дій, це буде викликом для громад, в той же час, успішна імплементація планів дозволить згуртувати громаду та "включити" виїхавших у її життя, а також зібрати ідеї людей щодо відновлення та розбудови.

Нагадаємо, раніше у 6 громадах Херсонської області були створені робочі групи з громадської безпеки та відновлення.