595 ідей відновлення запропонували мешканці Станіславської, Білозерської та Чорнобаївської громад

ідеї відновлення громад Херсонської області


Фонд «Об’єднання» у співпраці з військовими адміністраціями Станіславської, Білозерської та Чорнобаївської громад у листопаді 2023 - лютому 2024 року проводив збір ідей щодо бажаних ініціатив у сфері відновлення серед населення, яке виїхало, і яке залишається у зазначених громадах. 

Ідеї збиралися у два етапи: онлайн та офлайн. Особливістю збору ідей – було позначення бажаної ініціативи у конкретному місці на карті. Мешканці громад окрім самих пропозицій, могли вказати на карті (онлайн чи офлайн) бажану ініціативу. 

Також під час опитування, людям пропонувалося вказати сферу, до якої належить ідея, хто вигодоотримувач від реалізації такої ідеї, хто має долучитися до її реалізації, а також хто має фінансувати її.

Всі, хто хотів би долучитися безпосередньо до реалізації ідеї, мали змогу вказати у якому форматі вони готові долучитися та залишити контакти для подальшого зв’язку.

Всього було подано 595 ідей - 343 ідеї онлайн та 252 ідеї офлайн:

  1. Чорнобаївська ТГ: 257 ідеї
  2. Білозерська ТГ: 175 ідеї
  3. Станіславська ТГ: 153 ідеї

Серед населених пунктів, де були подані мешканцями ідеї, та позначені на картах: Олександрівка, Станіслав, Широка Балка, Софіївка, Томина Балка, Кізомис, Білозерка, Надеждівка, Миролюбівка, Правдине, Чорнобаївка, Благодатне, Солдатське, Клапая, Крутий Яр та інш.

картвання громад


Найбільше поданих ідей у соціальній сфері (14,62%), культурі (13,45%), безпеці (12,61%), освіті (12,27%), медицині (12,1%).

Якщо порівнювати кількість поданих ідей у розрізі тих, хто виїхав та залишився у громаді, то маємо наступну картину. Ті, хто не змінював місце проживання після 24 лютого 2022 року, вони більше подали ідей у сфері безпеки (55 ідей від тих, хто залишився - проти 20 від ВПО), соціальній сфері (52 проти 35), медицині (67 проти 5), екології (44 проти 26), розвиток громадянського сіспільства (28 проти 18).

В той же час, ВПО більше подавали ідей у сфері бізнесу (26 від ВПО - проти 23 від тих, хто залишився), культурі (48 від ВПО - проти 32), освіті (37 від ВПО - проти 36).

54,12% поданих ідей передбачає будівництво нової або відновлення зруйнованої будівлі.

59,16% всіх ідей націлені на молодь та дітей.

Щодо того, хто має фінансувати пропоновані ініціативи, респонденти зазначили, що здебільшого це має робити влада: державна (58,49%), місцева (36,3%), а міжнародні організації - 4,2%.

Залученим до реалізації ініціатив, респондент також вважають, має бути в першу чергу влада - 59,5%.

71,93% респондентів зазначили, що вони готові безпосередньо долучатися до реалізації поданих ними ініціатив.

Щодо формату участі, то 62,62% зазначили, що готові просто приймати участь у реалізації ініціатив, 24,53% готові інформаційно висвітлювати хід реалізації ініціатив, 5,37% виявили бажання безпосередньо керувати процесом реалізації ініціатив, 4,67% - готові контролювати, а 2,8% - фінансувати.

62,18% респондентів не змінювали своє місце проживання після 24 лютого 2022 року, тобто залишалися жити в одній із громад: Чорнобаївській, Білозерській або Станіславській.

Серед тих, хто вимушений був змінити місце проживання після 24 лютого 2022 року, на момент подачі ідей проживали: в Україні (71,11%) та за кордоном (28,29%).

Юрій Антощук, голова Фонду "Об'єднання", зазначає: "Якщо аналізувати самі подані ідеї, то прослідковується різниця між тими ідеями, що подаються ВПО та тими, хто залишається проживати у громадах. ВПО пропонують більшою мірою ініціативи, націлені на розвиток та “м’які” проєкти (як-то проведення фестивалів, організація подій, мистецьких заходів тощо). Мешканці, що не змінювали своє місце проживання після 24 лютого 2022 року, більшою мірою пропонують ініціативи у сфері відновлення, часто інфраструктурні (відновлення доріг, будівель, безпекові заходи та елементи тощо)".

На наступному етапі важливо провести аналіз всіх поданих ідей, виділивши ті, що можна вже зараз реалізувати, та відклавши ті, які з безпекових питань, наразі реалізувати неможливо. На основі ідей необхідно розробити проєкти, за можливості, залучаючи ініціатиорів (якщо вони залишили свої контакти), скласти бюджети, графіки, визначити індикатори та відповідальних осіб.