У Білозерській громаді завершили оцінку ідей, що подавали мешканці

ідеї відновлення у Білозерській громаді


За результатами оцінки майже 200 ідей мешканців Білозерської громади, конкурсною комісією був сформований рейтинг та визначено ініціативи з найбільшою кількістю балів.

Кожна подана ідея оцінювалася за такими критеріями:

  1. Доцільність ініціативи в нинішніх безпекових умовах у громаді
  2. Можливість реалізації ініціативи у строк до 4 місяців
  3. Можлива потенційна залученість аудиторії до ініціативи в разі її реалізації
  4. Сталість ініціативи
  5. Актуальність ініціативи для громади та зазначеної цільової аудиторії
  6. Наявність контактів ініціаторів ідеї
  7. Відповідність потенційного бюджету визначеним вимогам

Ідеї з найбільшим рейтингом

Шорт-лист ідей, які набрали найбільше голосів під час оцінки, наведений нижче.

1. Збільшити кількість бомбосховищ та запобігти поранень та вбивств людей, особливо дітей.

2. Створення мережі громадських відеокамер вздовж доріг та в громадських місцях для запобігання правопорушенням. Забезпечення правоохоронців оперативною інформацією.

3. Моя ініціатива у створені класів безпеки в Миролюбівському ліцеї. Щоб діти мали змогу навчатися хоча б у змішаному форматі. Третій рік діти навчаються дистанційно. Для цього  в Миролюбівському ліцеї є укриття і в ньому є приміщення для декількох класів. Але вони без ремонту. Нашій країні потрібні розумні люди!

4. Відбудувати зруйновану Миролюбівську амбулаторію

5. Надання мешканцям громади інформації про правила безпеки в умовах воєнного стану. Організація курсів з першої медичної допомоги та надання психологічної підтримки.

6. Організація безкоштовних тренінгів з елементами самооборони та безпекових навичок для жінок

7. Хочеться бачити якусь систему підтримки для ВПО. Навчити волонтерів, які будуть надавати підтримку ВПО (психологічну, юридичну, гуманітрану тощо). Влада має розробити програму підтримки ВПО, щоб люди розуміли на що їм розраховувати і як надовго. Як мають діяти ВПО, яким немає куди повертатись? Чи є у місцевої влади план заохочення, аби залишити ВПО в своїй громаді, працевлаштувати і тд.

8. Облаштувати село урнами для сміття, лавочками

9. Організація тренінгів для вчителів з питань безпеки

10. Для КП потрібен трактор, приладдя, сучкоріз

11. Моя ідея полягає у створенні інформаційно-навчального центру "Сталий до пропаганди". Передбачається проведення спеціальних тренінгів та навчання з медіаграмотності. Розповсюдження контенту про розвінчання міфів та фейків. Тренінги з медіаграмотності включатимуть лекції: як працюють ЗМІ, технології маніпулювання, психологічні особливості сприйняття інформації. А також будуть практичні заняття з аналізу новин, статей, соцмереж на предмет упередженості та фейковості. Заняття з розвитку критичного мислення щодо контенту. Ще можна виготовити та поширити просвітницькі матеріали: буклети, пам'ятки з розвінчанням поширених міфів та фейків про Україну, постери про критичне сприйняття інформації в медіа та соцмережах, випуски подкастів та онлайн-курсів про приклади пропаганди та способи її розпізнавання, про навички роботи з інформацією. Залучити місцеві ЗМІ до висвітлення заходів та проблематики протидії пропаганді.

12. Патріотичне виховання як молоді, так і суспільства вцілому. Вшанування пам'яті живих і полеглих учасників російсько-української війни. В рамках цього проекту пропоную у школі облаштувати музей героїчної слави нашого народу."

13. Проект передбачає психологічну реабілітацію та адаптацію дітей в умовах післявоєнного навчального процесу. Що можна було б провести. Тренінги з подолання посттравматичних стресових розладів для педагогів та учнів. Індивідуальні та групові заняття з психологом. Впровадження інклюзивних методик навчання. Організація воркшопів, квестів, ігор для згуртування дитячих колективів. Залучення волонтерів-психологів для роботи з батьками  з питань дитячої психології.

14. Облаштування місць для населення, де зможуть люди бути у безпеці під час обстрілів

15. Суть проекту у створенні мережі психологічної підтримки для ВПО у Білозерській громаді. Основні заходи: Набір та навчання психологів, які будуть надавати підтримку ВПО; Розробка та реалізація програми психологічної підтримки; Організація інформаційної кампанії про проєкт; Проведення гупових та індивідуальних занять з спочатку з ВПО громади, а потім - з місцевими.

16. Суть і мета - облаштувати село урнами для сміття

17. Моя ініціатива полягає у покращенні соціального, морального і фізичного стану ВПО, які живуть у нашій громаді. Мета полягає у проведенні заходів з психологами, волонтерами іБО для покращення життя ВПО

18. Організувати безкоштовні курси програмування, веб-дизайну, тестування

19. Моя основна мета - створення молодіжних центрів та хабів, в тому щоб діти і підлітки навіть в такий складний час мали змогу трохи відновитись та отримати гарні емоції.


Що далі?

На рівні громади та у співпраці з міжнародними партнерами, відповідно до їхніх вимог, можливостей та мандату, буде прийняте рішення які саме ініціативи з зазначеного списку будуть профінансовані. Після цього будуть розроблені повноцінні проєкти з кошторисами, на які буде виділено міжнародне фінансування. Реалізація розроблених проєктів буде відбуватися у громаді до кінця року.

Нам дуже потрібні будуть активні громадяни громади, які хотіли б долучитися як до розробки, так і до реалізації вже профінансованих проєктів. Якщо ви хотіли б внести свій вклад у відновлення Білозерської громади, будь ласка, зв'яжіться з нами. Напишіть нам на пошту office@fundunion.org

Нагадаємо, що наприкінці 2023 - початку 2024 рр Фонд «Об’єднання» у співпраці з військовими адміністраціями Станіславської, Білозерської та Чорнобаївської громад проводив збір ідей щодо бажаних ініціатив у сфері відновлення серед населення, яке виїхало, і яке залишається у зазначених громадах. Ідеї збиралися у два етапи: онлайн та офлайн. Мешканці громад окрім загальної мети ідеї, могли вказати також сферу, до якої належить їхня ідея, хто вигодоотримувач від реалізації такої ідеї, хто має долучитися до її реалізації, де ідея має бути реалізована, а також хто має фінансувати її. Всі, хто хотів би долучитися безпосередньо до реалізації ідеї, мали змогу вказати у якому форматі вони готові долучитися та залишити контакти для подальшого зв’язку. Було зібрано майже 600 ідей. Саме їх і оцінювала конкурсна комісія останні 2 тижні.