У Станіславській громаді пройшло засідання робочої групи з громадської безпеки

робоча група з громадської безпеки у Станіславі

У Станіславській громаді пройшло засідання робочої групи з громадської безпеки та відновлення за участі начальника та представнків військової адміністрації, підрозділу місцевої пожежної охорони, відділів освіти, культури, молоді, спорту, архітектури сількьскої ради, дільничий офіцер поліції, старости.

На засіданні були обговорені наявні проблеми у громаді та озвучені бажані ініціативи у сфері громадської безпеки та відновлення. Зокрема піднімалися питання щодо облаштування кімнати офіцера громади, забезпечення порліції автомобільним транспортом, відновлення системи відеоспостереження у населених пунктах з метою запобігання правопорушень, створення центру безпеки, забезпечення обладнанням місцевої пожежної частини. 

Обговорювали також необхідність облаштувань бомбосховищ, у найближчій перспективі мобільних освітніх хабів, центрів психологічної допомоги та розвантаження для дітей та батьків. 

Учасники констатують той факт, що у громаді кадровий голод, мешканці не хочуть йти працювати, хоча робота є, велика замінованість території також створює великі ризики для життя, а на ремонт та відновлення зруйнованих соціальних об'єктів, як то ФАПів, шкіл тощо, необхідне велике фінансування. Також запуск системи оповіщення дороговартісне, але воно необхідне для інформування населення про ракетну загрозу, та й взагалі в багатьох відсутній Інтернет і люди продовжують бути відрізаними від інформації.

На робочій групі було прийнято рішення підготувати проєктні пропозиції на фінансування міні ініціатив у сфері громадської безпеки, які може підтримати ПРООН.

Нещодавно була проведена робоча група у Чорнобаївській громаді, де також були вже підготовлені проєкти і подані на фінансування, а ГУ ДСНС у Херсонській області вже отримали дрон для обстеження замінованих територій.

У Херсонській області наразі функціонує 6 робочих груп з громадської безпеки, які були створені в межах ініціативи «Херсонська область: громадська безпека та відновлення в умовах змін» що впроваджується Фондом «Об’єднання» за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії, наданої в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру. 

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). 

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.