У Львові пройшла зустріч робочих груп з громадської безпеки з 11 областей України

мережа робочих груп з громадської безпеки у Херсонській області


Минулого тижня у Львові пройшла мережева зустріч партнерів Програми ООН за напрямком «Громадська безпека та соціальна згуртованість», в якій взяли участь 117 учасників та учасниць робочих груп із громадської безпеки та відновлення з 11 областей України.

Мережа робочих груп з Херсонської області також була представлена на зустрічі у складі Станіславської, Білозерської, Чорнобаївської, Кочубеївської, Високопільської, Нововоронцовської громад, де раніше цього року були створені відповідні робочі групи.

мережа робочих груп з громадської безпеки у Херсонській області
Представники Мережі робочих груп з громадської безпеки у Херсонській області


Захід був присвячений розробці стратегії залучення Робочих груп до процесів відновлення громад на локальному, регіональному та національному рівнях, а також обміну досвідом та налагодженню співпраці між областями України.

Станом на вересень 2023 року робочі групи працюють в 11 областях: Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Полтавська, Харківська, Херсонська, Чернігівська, Закарпатська, Чернівецька.

Робочі групи з громадської безпеки та соціальної згуртованості/відновлення – це не лише відкриті діалогові платформи, але й консультативно-дорадчі органи, що діють за принципами партисипації, дають змогу імплементувати рішення громади в програмні документи місцевої влади та поступово переходять від проєктного до програмного управління, спрямованого на сталі та якісні зміни.

З перших днів повномасштабної війни Мережа робочих груп із громадської безпеки і соціальної згуртованості всіляко сприяла збереженню та зміцненню потенціалу громад задля подолання викликів, спричинених військовою агресією. Попри активні бойові дії, інструмент робочих груп із громадської безпеки та соціальної згуртованості підтвердив свою ефективність. Ті громади, де вдалося розбудувати міцні горизонтальні зв’язки, що базуються на довірливих стосунках між основними акторами (місцева влада, громадянське суспільство, надавачі безпекових послуг), за інших обставин краще дають собі раду з організацією евакуації, підтримкою внутрішньо переміщених осіб, забезпеченням соціальної та гуманітарної підтримки громадянам, які постраждали від війни тощо.

Зараз учасники і учасниці Мережі з громад, де ведуться активні бойові дії продовжують ефективно сприяти підвищенню рівня особистої та громадської безпеки та згуртованості громадян через створення волонтерських гуманітарних хабів на основі робочих груп, організацію надання гуманітарної допомоги та підтримку діяльності поліції і ДСНС.

Зустріч дозволила херсонській мережі робочих груп не тільки перейняти досвід у колег з інших областей, але й поділитися власними напрацюваннями у роботі в прифронтових громадах, та спільно з 6 громадами області розробити операційний план діяльності мережі на 2024 рік.