Формується список питань для самооцінки стану деокупованих територій

самооцінка стану деокупованих громад

Станіслав, Білозерка, Чорнобаївка: представники трьох громад Херсонщини, які вже пережили жах російської окупації, об'єднали свої зусилля, щоб допомогти іншим українським містам та селам, що очікують на звільнення.

У Києві пройшов дводенний воркшоп «Відбудова звільнених громад», в якому прийняли участь представники військових адміністрацій, сільських рад, комунальних підприємств, старости Станіславської, Білозерської та Чорнобаївської громад.

Під час воркшопу, організованого Херсонським обласним благодійним фондом «Об’єднання» з метою підготовки до відновлення життєзабезпечення на деокупованих територіях, учасники спільно працювали над списком питань для самооцінки стану громад. Цей список стане цінним інструментом для:

  • Оцінки масштабів руйнувань: завдяки чітко структурованим питанням, що стосуються безпеки, інфраструктури, гуманітарних, медичних, економічних, кадрових та інших аспектів, буде легше зрозуміти першочергові потреби деокупованих територій.
  • Розробки плану відновлення: на основі зібраної інформації можна буде чітко окреслити пріоритетні напрямки роботи та розробити ефективний план дій для повернення громад до нормального життя.
  • Оптимізації допомоги: список допоможе скоординувати зусилля волонтерів, гуманітарних організацій та влади, щоб максимально ефективно надати допомогу тим, хто її потребує.

Метою створення такого списку є формування чітких рекомендацій щодо пріоритетних напрямків відновлення життєдіяльності населених пунктів після деокупації. Завдяки цим питанням можна буде оперативно оцінити реальний стан справ на місцях і визначити першочергові кроки для стабілізації ситуації та повернення до нормального життя. Адже досвід показує, що окупанти намагаються максимально зруйнувати інфраструктуру і залишити по собі «спалену землю».

У зазначений список увійшли свідчення людей на основі проведених у 2023 році Фондом «Об’єднання» глибинних інтерв’ю з представниками місцевого самоврядування, комунальних підприємств, ДСНС, закладів культури, опіки та охорони здоров’я, громадських та молодіжних організацій, медіа, працівників промислових підприємств деокупованих громад Херсонської області. Крім того, були враховані проблеми, про які зазначали мешканці Станіславської, Білозерської та Чорнобаївської громад під час масового збирання ідей щодо відновлення наприкінці 2023 – початку 2024 рр.

Всі ці свідчення були доповнені та структуровані на дводенному воркшопі, із зазначенням рекомендацій по підготовці до відновлення життєзабезпечення деокупованих територій на різних етапах: до звільнення, перший місяць після звільнення та подальший період відновлення.

Сам список є доволі універсальним, адже може бути використаний будь-якою деокупованою громадою, незалежно від її розміру, географічного розташування чи специфіки, а питання сформульовані максимально чітко та зрозуміло, що робить список зручним для практичного застосування.

Самооцінка стану деокупованих громад – це лише перший крок на шляху до їхнього відновлення. Але це дуже важливий крок, який допоможе об'єднати зусилля та зробити процес відновлення більш швидким, ефективним та справедливим.

Сам список буде представлений публічно 16 лютого 2024 року.