У 6 громадах Херсонщини пройшли п'яті засідання РГГБВ

РГГБВ у Херсонській області


У Станіславській, Білозерській, Чорнобаївській, Кочубеївській, Високопільській, Нововоронцовській громадах пройшли п'яті засідання робочих груп з громадської безпеки та відновлення (РГГБВ).

У 6 засіданнях загалом прийняло участь близько 100 учасників та учасниць – начальники та представники військових адміністрацій, сільських, селищних рад, старости, поліції, ДСНС, комунальних установ, громадських організацій та фондів, що діють на території громад, закладів освіти, медицини, цивільно-військового співробітництва ЗСУ, ПРООН.

Головні теми обговорень – потреби та розробка потенційних проєктів, які можуть посилити громадську безпеку у громадах.

Серед потреб – РЕБи та детектори ворожих дронів для працівників поліції, ДСНС та установ, які виконують свою роботу у прифронтових зонах, відновлення системи відеоспостереження в деяких населених пунктах, дрони для обстеження територій та пошукових робіт, облаштування робочих місць для ПОГів, створення класів безпеки та проведення тренінги з безпеки для населення, встановлення дорожніх знаків, вказівників та пристроїв примусового зниження (обмеження) швидкості руху транспортних засобів, збільшення кількості систем оповіщення населення тощо.

Попри те, що частина громад, де діють РГГБВ під постійною небезпекою не тільки від обстрілів з боку ствольної артилерії, але й fpv-дронів, тим не менш, дуже багато ідей у напрямку соціальної згуртованості. У громадах великий запит на відновлення та підтримку соціальних зв’язків.

Серед потреб у цьому напрямку обговорювалися ідеї облаштування безпечних хабів та просторів для роботи з молоддю, психосоціальна підтримка дітей та підлітків, у більш віддалених від лінії бойових дій населених пунктах – облаштування спортивних, дитячих майданчиків, паркових зон, популяризація української та локальної ідентичності через різні підходи.

Незабаром частина із цих ідей буде реалізована у громадах. 

Наш Фонд також розпочинає працювати з РГГБВ над підготовкою рекомендацій щодо інформаційної складової діяльності органів місцевого самоврядування у прифронтових зонах та комунікації з населенням в умовах коли не про все можна говорити, але й треба себе, як громаду, якось позиціонувати в інформаційному просторі. 

За останні пів року нашої роботи з РГГБВ за підтримки ПРООН та у співпраці з військовими адміністраціями у громадах вже було реалізовано ряд проєктів з громадської безпеки: створений робочий кабінет для поліції, встановлені нові пожежні гідранти, нові камери відеоспостереження, створені класи безпеки, відбувається забезпечення потреб МПО та готується облаштування двох безпечних громадських просторів.

Всі учасники та учасниці РГГБВ - це незламні люди, які щодня працюють в умовах великих ризиків заради відновлення своїх громад на місцях. 

Запрошую долучатися до цих незламних людей, до засідань РГГБВ у громадах, якщо тема посилення громадської безпеки для вас є актуальною. Наступні засідання будуть за 2 місяці.

Нагадаємо, РГГБВ у 6 зазначених громадах були створені у липні-серпні 2023 року розпорядженнями начальників військових адміністрацій в межах ініціативи «Херсонська область: громадська безпека та відновлення в умовах змін», що впроваджується Фондом «Об’єднання» за сприяння Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні за фінансової підтримки Уряду Данії, наданої в межах Програми з відновлення та розбудови миру. 

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.